vrijdag 27 april 2012

Wie is er bang van tricot?

Burdajurk 7828: proloog
Op 8 mei gaan we aan de slag met Mina Dotters handleiding voor de Burda 7828. Een dag waar velen naar uitkijken met plezier, want die 7828 is een pracht van een jurk. Maar op Facebook was al gauw te merken dat ik niet de enige was die wat sputterend dacht 'jamaar, dat is wel tricòt hè!'.
Dus deed ik vol goede moed de test. En pen hier wat tips neer, voor al wie - net als ik - net iets meer knipassistentie nodig heeft dan het voorgeschreven 'knip de patroondelen uit je stof'. Lees bij deze tips ook zeker de commentaren. Want ik ben er van overtuigd dat ervaren tricotnaaisters deze aanzet nog kunnen doorspekken met nuttige weetjes. Edit: en de eerste opmerking is al binnen, en die is zo waardevol dat ik ze even toevoeg in de tekst. 
Stof voorknippen tegen 8 mei is een aanrader. Ik deed er drie kwartier over. Omdat ik een pietepeuter ben, misschien. Omdat ik niet zomaar alles op 1 stofvouw knip, misschien. Maar toch. Als we met z'n allen drie kwartier gaan knippen op 8 mei, dan kunnen we die overlocks evengoed thuis laten. Dus: lees dit door en waag het er op!

Stof kopen
Ik kocht 1m50. Ik waste voor en hield nog 1m35 over. Dat bleek ruim genoeg, als je onderstaande kniptips volgt.

Stof voorwassen
Zeker doen! Zie hierboven... Hang je stof na het wassen zo plat mogelijk op, liefst niet met wasspelden. Want anders krijg je 'teuten' in je tricot, dat maakt het knippen er alleen maar moeilijker op.

Maat kiezen
Mina Dotter schrijft voor: 1 maat kleiner dan normaal. Ik deed die test: ik draag normaal een 38/40 en knipte een 36. Dat klopte min of meer, maar ik blijk niet helemaal in verhouding en had 'vanboven' toch baat gehad bij een 38. Daarom volg je beter de raad van Mlle Belle: meet je borstomtrek, kies de maat aan de hand van die omtrek, en stik de zijnaden achteraf eventueel smaller als dat op je heupen te breed uitkomt. Want een heupdeel is meestal makkelijker aan te passen dan een borstdeel.
Verder wist die Mademoiselle ons ook nog te vertellen: "Om te weten welke maat je moet kiezen, kijk je ook best naar welke soort tricot je hebt. Het interlocktype is stevig en gaat dus minder uitrekken, dan kan je een maat kiezen dicht bij je normale maat. Bij tricot die nogal meegaat met de zwaartekracht (als je die vasthoudt en laat hangen krijg je een beetje een bounce-effect) kies je beter een maatje kleiner."

Papieren patroon knippen
Je kunt, na het aan elkaar plakken van de patroondelen, gewoon beginnen knippen op de maat die je gekozen hebt. Maar bij tricot is het nog handiger om de naadwaarde van 1cm (en onderaan de zoom van 6 cm) eerst op je papier bij te tekenen en rond die lijn te knippen. Zo hoef je helemaal niets af te tekenen: je speldt straks gewoon je papier op de stof en je knipt rond het papier. Bij de overlock is het namelijk erg makkelijk om zonder getekende stiklijn te werken. (Want het steekt eigenlijk ook niet zo heel erg nauw. Maar dat heb ik niet gezegd, oh neen.) Dankjewel Missy N. voor de tip!

Knippen
We maken dit model in een aangepast versie: zonder striklint en zonder loszittend bovenvoorpand.  De bovenvoorpanden zitten dan vast in de naad boven/onderpand en niet in de zijnaad.
Alle patroondelen worden geknipt met 1 cm naadwaarde. Bij de onderkant voeg je ongeveer 6 cm zoom toe. Hoeveel jij exact toevoegt, hangt af van je lengte en van hoe lang je je jurk wil - Enkel de bovenvoorpanden worden niet op de stofvouw geknipt. 
Knipschema
  • 2x linkervoorpand (2) knippen in spiegelbeeld NIET op stofvouw (middenvoor en merkteken mouw overnemen) 
  • 1x bovenste achterpand (3) op stofvouw knippen (middenachter en merkteken mouw overnemen) 
  • 1x onderste voorpand (4) op stofvouw knippen 
  • 1x onderste achterpand (5) op stofvouw knippen 
  • 2x mouw (8) op stofvouw uitknippen, tweede exemplaar gespiegeld knippen. (merkteken mouw overnemen)
De hoeveelheid tricot die je nodig hebt, hangt eigenlijk af van je aanpak bij het knippen. Als je alle delen die je op stofvouw moet knippen, op dezelfde stofvouw knipt, dan ben je eigenlijk niet zo economisch bezig. Een stofvouw hoeft helemaal niet in het midden van je stof te liggen, zo lang die maar gelijk met de draadrichting ligt. Ik knipte bijvoorbeeld min of meer volgens dit schema (al lagen mijn patroondelen veel dichter bij elkaar, dit is slechts een weergave van de schikking, de verhoudingen kloppen niet.) 


Voor elke gekleurde lijn vouwde ik een nieuwe stofvouw. Het lijkt misschien makkelijker om je patroon dubbel te printen en je stof helemaal open te leggen zoals op de tekening. Dat is een optie, maar dan is de kans groter dat je niet meer op je Rechte Draad aan het knippen bent. Ik knip dus stuk per stuk en maak telkens een nieuwe stofvouw. Ik deed, euh, 'lang' over het knippen, en dat is nog een understatement. Maar ik kwam dan ook ruimschoots toe met mijn, volgens de voorschriften, te kleine stuk stof.

Op de afbeelding kan je ook zien dat je soms stof wint door een patroondeel in twee stukken te knippen. Als ik er voor gekozen had om het onderdeel rugpand (5) en het bovendeel rugpand (3) in 1 stuk te knippen, dan had ik minder plaats gehad om beide voorpandjes (2) uit mijn stof te krijgen.

Stofvouw zoeken
Hoe doe je dat nu, telkens een nieuwe stofvouw zoeken en er toch zeker van zijn dat je op je RVD aan het knippen bent? Ik teken altijd af op de verkeerde kant van de stof, en daar is het soms moeilijk om te zien wat de draadrichting is. Dat kan je als volgt oplossen: (zie foto's)
- leg je stof met de goede kant naar boven;
- leg je patroondeel met de stofvouw evenwijdig met de ribbels die je op de goede kant van je tricot wel heel goed kunt zien. Let er hierbij op dat je nog genoeg ruimte hebt voor je naadwaarde, en als het een onderpand betreft ook voor je zoom (geel hoekje op de foto);
- vouw je tricot over die rechte lijn van je patroondeel (gele lijn op de foto);
- trek het patroondeel er tussen uit en leg het bovenop de foute kant van de stof, tegen de stofvouw aan.

En dan kan je het vastspelden, aftekenen en knippen. (Voeg overal 1 cm naadwaarde toe en onderaan ongeveer 6 cm zoom, tenzij je dat al op je papier deed.) Vervolgens doe je hetzelfde opnieuw voor het volgende patroondeel.


Mama Saartje sloeg er op deze manier in om haar hele jurk uit 95 cm stof te knippen en heeft duidelijk nog over! Wie doet beter?12 opmerkingen:

Nele84 zei

Ik teken als ik tricot knip altijd de naadwaarde al bij op mijn patroon. Ik haat naadwaarde bijtekenen en zo moet ik dat maar 1x doen (aangezien bandwerk hier wel eens populair is). Behalve dat is het gewoon ook niet altijd even gemakkelijk om op tricot te tekenen (dat trekt mee met je pen/krijt whatever). Ik knip dan dus gewoon langs mijn patroondelen (die ik vastspeld op de stof).
Zo zijn zowat alle tshirten voor Van Katoen geknipt bijvoorbeeld ;-).

mama saartje zei

Ah Nele, daarom dat ik gewoon mijn patroon speld, en mijn schaar pak. Ik teken niet op tricot. Ik knip gewoon op gevoel mijn naadwaarde (shhht)
En Riet, ik hebook 38/40, maar neem ook een 38 voor dit patroon.. En ik moet spontaan aan die reclamezin denken: ik ga er nog een maken!

Jessy zei

Als ik nu eens zou snappen wat je bedoelt met de ribbels op tricot ;)
(heb in de les al twee stukken genaaid in tricot maar ribbels zegt mij dus niks)
De 7828 ligt te wachten om thuis te naaien...

Riet (Leven met Liv) zei

Jessy: die verticale hele dunnen streepjes die wat uit elkaar gaan staan als je in de breedterichting aan je tricot trekt.

Jessy zei

oh, oké.
Bedankt voor de snelle reactie :)

Flexje zei

Ik teken wel op tricot... maar 't is niet gemakkelijk... Misschien volgende keer ook eens patroon op papier voorzien van extra... :)

Annelies zei

Ik teken nooit naadwaarde en knip op gevoel, een beetje naast mijn patroon. Lukt ook. En gaat veel sneller.

Anoniem zei

Ik speld het patroon niet op tricot, maar gebruik liever gewichtjes om het patroon op z'n plaats te houden. Je kan immers al snel gaatjes krijgen waar de speldjes zaten.

Kotkedei zei

Hey, ik heb dit kleedje ook gemaakt. Ik heb één keer op stevig patroonpapier een volledig patroon overgetekend + naadwaarde. Deze kan ik dus makkelijk hergebruiken. Ik heb de onderste delen wel smaller getekend zodat het niet zo wijd valt. Mijn eerste jurk is perfect gelukt, behalve mijn onderzoom. Die flubbert. Dus bij mijn tweede versie heb ik daar wat naadvlieseline gebruikt en die zit perfect!

Petits Pirates zei

Kijk... nu zal ik er eens mee aan de slag gaan. Dank u voor de tips!

Unknown zei

Het is hier toch bijna weer lente dus binnekort ga ik me er ook aan wagen. Echter heb ik dus een knipprobleem, met name ik kan niet recht knippen :o) en met tricot is dat nog een grotere uitdaging. iemand knip-tips voor tricot? Stof tegenhouden of net niet?

Twee emmerkes water zei

bedankt om de hoeveelheid stof hier toe te lichten :) was net aan't googlen waar ik dat kon vinden toen ik hier terecht kwam ;)